ავტორიზაცია
ზოგიერთი მიკრო და მაკრო კომპონენტის განსაზღვრა ქართულ ღვინოებში
ავტორი: ცირა ხარბედიასაკვანძო სიტყვები: ღვინო, სპილენძი
ანოტაცია:
ალკოჰოლიან სასმელებს მნიშვნელოვანი ადგილი უკავია ადამიანის კვებით რაციონში და აქედან გამომდინარე ქვეყნის ეკონომიკაში. მათი ხარისხი, სხვა ფაქტორებთან ერთად, დამოკიდებულია მიკროელემენტურ შედგენილობაზე. მიკროელემენტების უმეტესობა დიდ როლს ასრულებენ ალკოჰოლიან სასმელებში მიმდინარე ბიოქიმიურ პროცესებში, ამასთან ტოქსიკური ბუნების გამო მათი კონცენტრაციები ლიმიტირებულია. ალკოჰოლიან სასმელებში გავრცელებულ მიკროელემენტებს შორის გამორჩეული ადგილი უკავია სპილენძს. ჩვენი მიზანი იყო აგვეთვისებინა ქართულ ღვინოებში სპილენძის განსაზღვრის ატომურ-აბსორბციული მეთოდი და აპარატურა; აღნიშნული მეთოდი შეგვედარებინა ღვინოში სპილენძის განსაზღვრის ექსტრაქციულ - ფოტომეტრულ და დანამატის მეთოდთან. გარდა ამისა, კვლევის მიზანი იყო ქართულ ღვინოებში რკინის, თუთიის, კალციუმის, მაგნიუმის და გოგირდოვანი ანჰიდრიდის რაოდენობის დადგენა.